dinsdag 25 november 2008

portretfotograaf Paul Huf






Over de kunstenaar

Paul Huf (Amsterdam) was een van de bekendste fotografen van Nederland en werkte voor een reeks media. Hij stond onder andere bekend om de glamourachtige manier waarop hij mensen portretteerde. De afgelopen decennia legde hij talloze bekende Nederlanders (en buitenlanders) vast.

In 1999 werd een award naar Paul Huf vernoemd. Dat gebeurde om te vieren dat hij vijftig jaar fotografeerde voor de KLM. Het Rijksmuseum in Amsterdam breidde in 2000 het aankoopbudget uit met een speciaal fonds (300.000 gulden) dat naar Huf werd vernoemd. Het museum deed dat om hem "te eren voor zijn inzet ten behoeve van de fotografie in Nederland".
Bijna iedereen is wel eens met het werk van fotograaf Paul Huf in aanraking gekomen, bewust of onbewust. Met behulp van zijn portretten van vaklieden peperde bierfabrikant Grolsch een hele generatie in: "Vakmanschap is Meesterschap". Een vakman en een meester was ook Paul Huf. Zijn werk, vooral portretten en reclame, stond bekend als "glamourous", hijzelf als een levensgenieter.
Hufs leven was één succesverhaal. "M´n leven kent alleen maar hoogtepunten, echt", vertelde hij in een vraaggesprek met De Gelderlander De eerste van zijn naar schatting 350.000 foto´s maakte hij als twaalfjarige, met een cameraatje dat hij bij elkaar had gespaard met zegeltjes van een zeepmerk. Zijn vader was acteur/amateurfotograaf Paul Huf.
Na de oorlog ging Huf aan de slag als reclamefotograaf. Hij rekende af met de saaie foto´s van producten, bouwde hele decors en zette er modellen in of ging de straat op voor een passende plaat. Zijn grensverleggende methode sloeg snel aan. Zo bestelden de gezamenlijke bierbrouwers in 1949 de campagne "Het bier is weer best", liet Philips vijftig platenhoezen door Huf maken en kwam de KLM om een serie met Van Gogh als thema.
Ook als portretfotograaf was hij al snel veel gevraagd. De grootste lelijkerd kwam namelijk nog leuk op de foto bij Huf. Zijn uitzonderlijke kwaliteiten als portretfotograaf werden ontdekt door de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD), die Huf in de jaren vijftig foto´s liet maken van koningin Juliana en prins Bernhard. Dat maakte hem ook bij het grote publiek als persoon bekend.
Van nieuwsfotografie hield hij niet: dan moest hij afwachten wat er gebeurde, terwijl hij de zaken liever zelf regisseerde. Huf bleef zo lang mogelijk aan het werk. Rond zijn zeventigste mocht hij veel eerbetoon ondervinden. Hij kreeg exposities in onder meer Museum Paleis Lange Voorhout in Den Haag en het Singer Museum in Laren. De gemeente Amsterdam liet in 1998 zijn portret schilderen in de reeks van verdienstelijke hoofdstedelingen. In 1999 waren er diverse activiteiten rond zijn 75e verjaardag.
Huf was een van de oprichters van het in 2001 geopende Fotografie Museum (FOAM) in Amsterdam

Geen opmerkingen: